Dansuri


         Kalamatiano


Numele dansului vine de la frumoasele batiste din matase facute in Kalamata, oras foarte cunoscut pentru matasea sa in timpul Imperiului Bizantin. Aceste batiste erau oferite in semn de mare afectiune sau dragoste. Ritmul muzical este de 7/8, iar dansul are 12 pasi.


         Tsamiko


Acest dans este numit probabil dupa Tsames din Epir, dar unele surse afirma ca este numit dupa "tsamika", imbracamintea luptatorilor din munti in timpul Razboiului de Independenta al Greciei. Traditional este un dans de baieti si este cea mai buna oportunitate a unui dansator de a-si arata talentele acrobatice. Ritmul este de 3/4, 3/8, sau 6/8. Dansatorii se pot tine de mana, dar cel mai bine este sa aiba mana la nivelul umerilor.


         Karagouna


Dans originar din regiunea Thesalia, numele sau vine de la denumirea femeilor care locuiau in zona de campie a acestei regiuni. Cantecul traditional are mai multe izvoare. In unele melodii, este vorba despre o foarte fumoasa karagouna, care reprezinta mandria satului, iar altele vorbesc despre un baiat care vede la geam o karagouna si se indragosteste de ea. La origine este un dans de fete, dar in zilele noastre este dansat si in perechi.


         Sirtaki


Datorita filmului "Zorba Grecul" a devenit cel mai cunoscut dans grecesc. Spre deosebire de alte dansuri grecesti care s-au dezvoltat in sate, acesta a fost in mod special intalnit in tavernele din orase. Este o combinatie intre Hasapiko (partea lenta) si Hasaposerviko (partea rapida). Se danseaza cu mainile pe umeri, dansatorii improvizand ordinea figurilor si putand comunica intre ei prin strangerea umerilor.


         Zeibekiko


Este un dans solo faimos in toata lumea greaca, cu pasi improvizati, oferind oportunitatea expresiei proprii a individului. Numele vine de la zeibek, un popor razboinic din regiunea Anatolia. Ritmul este de 9/4 sau 9/8. Este foarte popular in tavernele grecesti, atragandu-si supranumele de "dansul betivului".